Top 10 razloga zašto učiti talijanski jezik

Top 10 razloga zašto učiti talijanski jezik

Centro di lingua e cultura italiana Spalato iz godine u godinu kontinuirano u Splitu upisuje na desetke polaznika svih generacija koji žele učiti i/li usavršavati talijanski jezik. Razloga je puno, mnogi ga uče zbog posla, školovanja i studiranja, odlaska u Italiju, sporta, glazbe, pa i ljubavi općenito. 

Evo što su na jednom blogu Princeton Universityja izdvojili kao 10 top razloga zašto učiti talijanski jezik... :)

1. Zašto mislite da je Mozart većinu svojih opera skladao na talijanskom, a ne na njemačkom? 

2. Prema UNESCO-u, većina svjetskih kulturnih baština nalazi se u Italiji. 

3. Italija je jedno od najboljih gospodarstava na svijetu, a mnogi poslodavci traže ljude koji govore i talijanski i engleski. Procjenjuje se da 7500 američkih tvrtki posluje s Italijom, a više od 1000 američkih tvrtki ima urede u Italiji, uključujući Chrysler, IBM, General Electric, Motorolu, Citibank. Mnoge talijanske tvrtke imaju urede u SAD-u. 

4. Ako volite umjetnost, glazbu, dizajn, arhitekturu, operu, hranu... ovo je referentni jezik. Poznavanje talijanskog jezika uvelike je korisno u nekoliko oblasti karijere. Italija je svjetski lider u kulinarstvu, dizajnu interijera, modi, grafičkom dizajnu, dizajnu namještaja, proizvodnji alata, robotike, elektromehaničkih strojeva, brodogradnje, svemirskog inženjerstva, građevinske mehanizacije, transportne opreme...

5. Talijanski jezik najbliži je latinskom, zajedničkom pretku svih romanskih jezika. 

6. Talijanski se razvio iz latinskog, a procjenjuje se da 60 posto engleskog vokabulara također dolazi iz latinskog. Poznavanje talijanskog može vam poboljšati rezultate u engleskom jeziku. 

7. Ne trebate titlove da biste vidjeli Fellinijeve, Viscontijeve i Pasolinijeve filmove.

8. Nedavno istraživanje pokazalo je da upis na satove talijanskog jezika, primjerice, u američkim srednjim školama i fakultetima raste za 15 do 20% brže od stope upisa za španjolski, njemački i francuski jezik. 

9. Talijanski je prepoznat kao jedan od najljepših govornih jezika na planeti. 

10. Talijanski ima najveći broj riječi za opisivanje hrane.


Photo by Bogdan Dada on Unsplash